Bahia – Terra da Allegria

Mi-a fost drag locul asta din multe motive. Aici esti departe de nebunia urbana pe care o gasesti la Sao Paolo sau la Rio. Aici oamenii sunt saraci si plini de lectii de viata. Aici oamenii danseaza si se plimba pe plaja. Aici, oriunde te-ai uita, zici ca esti intr-o vedere.

Fiecare loc in care am fost mi-a aratat ceva nou. La Coroa Vermelha am vazut cum seara se despica marea. Se retrag apele si oceanul se imparte-n doua. Raman la suprafata corali si arici de mare, pesti si crabi si tot felul de vietati care mai de care mai ciudate, mai nevazute si mai fricoase. Aici pot sa zic ca am vazut cel mai frumos apus din viata mea. Si l-am vazut din ocean. S-au adunat pe cer toate culorile si s-au rostogolit in apa.

La Trancoso am plans de emotia frumusetii: o feerie de lumini, traditii, natura si liniste, locul este de un romantism teribil. Cred ca acolo mi-as petrece luna de miere. Sa te plimbi prin Quadrat, sa asculti un Brazilian cantandu-ti in ritmuri de Bossa Nova, sa iei cina afara, sub un ficus imens plin de lumini…sunt niste experiente care te poarta departe de lumea dezlantuita si-ti opresc sufletul acolo, in parfumul noptii, in linistea oceanului, in umbra palmierilor.

La Porto Seguro déjà simti vibratia unui oras mai mare. Negustori de suveniruri la tot pasul iti fura privirea. Muzica axé (pronuntia ashé) te ridica de pe scaun. Iar daca nu te ridica muzica, te ridica minunatii dançarinos si dançarinas de pe plaja. Macar sa te duci sa-i privesti, si tot nu ramai pe loc.

In Bahia totul e frumos: oamenii, muzica, peisajele… E locul in care te vezi traind o viata. E linistea pe care ti-o doresti in suflet, este emotia pe care vrei s-o traiesti zilnic si libertatea pe care vrei s-o ai mereu. Eu am ramas acolo, pe plaja, sub copac, uitandu-ma cum joaca baietii fotbal.